/Lyte/

Lyte. forside

ISBN 978-82-495-1493-9

Baksidetekst:

Men lufta i pusten har ikke forstått det ennå.

 

Hun er en voksen kvinne som blir alvorlig syk og bevisst velger isolasjon framfor behandling. Hun er ofte i skogen, går på tømmerveier, kjenner regn og furunåler fall på hodet.

Hva vil det si å la naturen rå? Hva er viktig før døden?

I leiligheten skriver hun lange lister over fine ting i livet, det hun nå velger bort: appelsin i snøfonna på skitur, tre flasker vin med to venner. Det er en som heter E., som hun gjerne vil fortelle alt til, men når de møtes er den ærlige samtalen umulig å ta.

 

Kristin Ribes roman er en innstendig og sansende utforskning av tid, valg og bevissthet.

Anmeldelser:

«Å kalle dette en tekstsamling, ville vært det enkleste, var det ikke fordi det hele er bundet sammen av en gjennomgående fortelling på, nettopp, romaners vis. Samtidig som vi får et tekstbilde i sammenbrudd, får vi et språk i oppløsning, et språk der alt oveflødig fett er slanket bort. Forfatteren gir slipp på alt det grammatikalsk korrekte, det litterært velklingende, selv dagligtalens likefremhet, i jakten på de ordene som best uttrykker undringen stilt overfor døden. Det er modig og flott. Og utfordrende»

clip_image001FARTEIN HORGAR, ADRESSEAVISEN

«Kristin Ribe skriv på tvers av alle forventningar til korleis ein roman skal sjå ut … Ribe strippar skriftspråket for all normalitet og tillærte lesemåtar. Samtidig har ho ei høgt utvikla evne til nylagingar av ord, ordsamansetjingar og anagram som skaper eit eige, impresjonistisk språk utanfor det umiddelbart forståelege … Ribe tvingar lesaren til å lese sakte, lese om igjen, bla tilbake, leite etter ein kronologi som kanskje finst …. Ribe har vilje og mot til å prøve noko nytt og annleis som samtidig blir Ribes signatur. Det er ikkje alle ein kan seie det om»

ODDMUND HAGEN, DAG OG TID

««Kristin Ribe mestrer det umulige – å skrive en bok om sykdom og død, uten å henfalle til en eneste klisjé … Hennes fragmenterte tekster fanger det vonde og undrende på en vakker, usentimental måte … Den usedvanlige sammensetningen av bilder og den elliptiske bruken av språket, aktiverer leseren og historien blir realistisk og levende. Det er vanskelig å hente frem enkeltlinjer. Ribes evne til å beskrive kjente ting på nye måter, er ulikt alt annet en har lest …  Det er flott. Og det er rått»

MARI MJAALAND, UNIVERSITAS

«Sterkt om språklig sammenbrudd … et meget interessant og gripende studie av valget om selvdød. Språket viser kroppens kollaps … Harmonien og dissonansen, forsoningen og frykten, klinger sammen»

clip_image001ANDERS HOLSTAD LILLENG, DEMOKRATEN

«Kristin Ribe har skrevet en s(v)ær og voldsom bog om et liv, der målrettet giver slip på sig selv (…) en brutal og mærkeligt medrivende udforskning af død, isolation og uforståelig beslutsomhed»

RECEPTION #74-2015, MARTIN BASTKJÆR